Ο Σφυγμός της Ημέρας
Φοίβος Καρζής


Το όνειρο ήταν μεγάλο (από τα αναβολικά)
700 αναγνώστες
Τετάρτη, 9 Απριλίου 2008
14:13

Τετάρτη 9 Απριλίου – και, όπως συνήθως συμβαίνει, τις δύο πρώτες μέρες τα θέματα που ανακύπτουν είναι σοβαρά. Μετά αρχίζει το πανηγύρι και η κωμωδία. Το ωραίο είναι πως το σοβαρό και το γελοίο συμβιώνουν: τα κωμικά στοιχεία δεν είναι λιγότερο αληθινά. Απλώς είναι ο τρόπος μας να ζούμε το μύθο μας στην Ελλάδα.

Συνέβη και με το ντόπινγκ. Τις πρώτες ώρες ήταν το δράμα. Η συντριβή των γιγάντων. Η πτώση των εθνικών συμβόλων. Οι τύψεις μπροστά στην υπερηφάνεια του εθνικού ύμνου και των χρυσών μεταλλίων. Η συζήτηση για το εάν, εδώ στη γενέτειρα (έτσι δεν λέμε;) του Ολυμπιακού Πνεύματος, που έχει κι ένα λόγο κι ένα συμφέρον παραπάνω να το προστατεύσει, θέλουμε αθλητισμό του κότινου ή αθλητισμό των σπόνσορων και της DDR.

Τέλος αυτά τώρα. Ήρθε η ώρα του γέλιου. Περιμέναμε, ίσως, ότι η μυθική πολιτεία της άρσης βαρών είχε χτιστεί πάνω σε σκοτεινές αποφάσεις και διεθνή κυκλώματα. Αλλά όχι ότι τα, όντως, τρομερά σκευάσματα τα εισήγε ο Παναγιώτης από τη Λάρισα, που έχει γυμναστήριο. Του τα έστελνε η Σούλα από την Κίνα, που στα κινέζικα τη λένε Σου Λι. Έπαιρνε λοιπόν ο κύριος Παναγιώτης ο φουσκωτός ο Λαρισαίος τη σκόνη και τι την έκανε; Την έστελνε στην Ομοσπονδία; Όχι. Την έστελνε στον κύριο Χρήστο το φαρμακοποιό στον Κολωνό. Ο κυρ Χρήστος τα έκανε κάψουλες και έστελνε τα χάπια στην εθνική ομάδα και το τιμολόγιο στην Ομοσπονδία. Είχε στην αποθήκη του «καψουλιέρα» - άκουσα πρώτη φορά τη λέξη και ομολογώ ότι με ενθουσίασε.

Ακόμη πιο πολύ όμως με ενθουσίασε ότι διαλέγουμε τους σωστούς προμηθευτές. Η εταιρεία είναι σοβαρή. Έσπευσε να αναγνωρίσει το λάθος της. Όπως ακούστηκε από πρωταγωνιστές της υπόθεσης είναι «μεγάλη διεθνής εταιρεία» ο προμηθευτής μας. Δεν το ξέρει ούτε η ίδια. Όπως διαβάζω στο μπλογκ του Γιάννη Πανάρετου, το μότο της, που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.auspure.com, είναι One Small Company to Realise Your Big Dream – μια μικρή εταιρεία για να κάνετε πραγματικότητα τα μεγάλα όνειρά σας. Κι αν είναι μικρά έχουμε ένα χαπάκι για να μεγαλώσουν.

Γιατί πιστεύει πως είναι μικρή μια τόσο μεγάλη εταιρεία, όσο μας την παρουσιάζουν εκείνοι που την επέλεξαν για προμηθευτή; Υπάρχουν τρεις εκδοχές. Πρώτον: οι Κινέζοι είναι μετριόφρονες. Δεύτερον: κάνουν τους μικρούς για να γλιτώσουν την Εφορία. Και, τρίτον και πιθανότερο, η εταιρεία ήταν μικρή αλλά κατανάλωσε μέρος της παραγωγής της και γιγαντώθηκε.

Όπως γιγαντώνεται χωρίς φαρμακοδιέγερση ο κυνισμός, η υποκρισία και η γελοιότητα ενός ακόμη μύθου που καταρρέει και αρνούμαστε να το παραδεχτούμε, όπως τότε που δεν ντρεπόμασταν να φωνάζουμε μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο –έτυχε να βρίσκομαι μέσα και αναρωτιόμουν πού μπορεί να φτάσει η τύφλωση-...

… τότε που φωνάζαμε την ώρα της κούρσας των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, βλέποντας διεθνή συνωμοσία εις βάρος μας, Κεντέρης-Κεντέρης. Οι συνωμότες ξαναχτύπησαν, ύπουλα σε κρίσιμη εθνική ώρα. Ίσως να έχει σχέση με το Σκοπιανό τελικά...

Σχόλια

09/04 19:22  talbot
Oχι δεν ντρεπόμασταν να φωνάξουμε για τον Κεντέρη και την Ελλάδα,όπως δεν ντρεπόντουσαν κάποιοι ηλίθιοι καθώς πρέπει,να χειροκροτήσουν τον τριπλό "θρίαμβο" των Αμερικανών.
10/04 15:49  CANYON
Λαθος εθνικα συμβολα...λαθος ειδωλα...
λαθος πατεριτσες...Πολλα ΛΑΘΟΣ...Αθλητισμος...το οπιο του λαου.-
10/04 16:49  Φοίβος Καρζής
Talbot. Ωραίο αμερικάνικο όνομα. Αν δεν το πήρατε πρέφα, αφαίρεσαν τα μετάλλια από τη Μάριον Τζόουνς. Μετάλλια στρουθοκαμηλισμού απονέμονται προσεχώς, με εθνική βούλα. Πρέπει να κάνει κανείς τον ηλίθιο για να μην τον θεωρείτε ηλίθιο;
10/04 18:13  talbot
Δεν μπορείτε να αντιληφθείτε απλά πράγματα.Πιστεύετε οτι υπάρχει έστω και ένας αθλητής αυτού του επιπέδου, αντοπάριστος?Σας παραπέμπω σε videos της δεκαετίας του 60 & 70,όταν ακόμα οι αθλητές μετά το τέλος της υπερπροσπάθειας δεν είχαν ποτέ σχεδόν δυνάμεις.Σήμερα όχι μόνο έχουν,αλλά ακόμη και η όψη τους είναι εξώκοσμη.

Γιατί λοιπόν τόση χολή προς κάποιους που
έπαιξαν με τους "διεθνείς" κανόνες,με κρατική-πιστεύω-στήριξη και έφεραν κόσμο στα γυμναστήρια?

ΥΓ 1.Προσωπικώς δεν έχω τίποτα με τους Αγγλοσάξονες,γιαυτό και χρησιμοποιώ το Τάλμποτ!
2.Εσείς πήρατε πρέφα οτι δεν μπορούσε κανείς να ελέγξει τους αθλητές τους?
Ολα τα μετάλλια έπρεπε να δοθούν πίσω μόνο γι'αυτό τον λόγο.Αν είδατε τον εαυτό σας στην περιγραφή μου,λυπάμαι δεν ήταν στις προθέσεις μου.
11/04 09:33  Φοίβος Καρζής
Αυτό ακριβώς λέω. Ότι είναι όλοι, ΟΛΟΙ, ντοπαρισμένοι. Ότι το ντοπάρισμα είναι μια άλλη κατάσταση, μη συγκρίσιμη με τις επιδόσεις ανθρώπων χωρίς λήψη αναβολικών. Δεν μπορεί να υπάρξει συναγωνισμός μεταξύ ντοπαρισμένων και αντοπάριστων. ΦΥΣΙΚΑ είναι κρατική υπόθεση: αξιώματα, οφφίκια, χρήμα, δημόσιο υπαλληλίκι, στρατός δήθεν και τάχα μου αξιωματικοί, και φωτογραφίες με πολιτικούς. Αρχηγοί που στέλνουν συγχαρητήρια. Και μετά βουλευτιλίκι και πολιτική καρριέρα με το μετάλλιο στο στήθος. Αυτό δεν είναι το απόλυτο κίνητρο για ντοπάρισμα; Αλλά επιτρέψτε μου να μην τους χειροκροτήσω επειδή το έκαναν και οι Αμερικάνοι.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
9 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις