Ο Σφυγμός της Ημέρας
Φοίβος Καρζής


Γιατί ανεβαίνουν τώρα οι Οικολόγοι
387 αναγνώστες
Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009
12:09

Πέμπτη 14 Μαΐου – και οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. Ιδιαίτερα στις δημοσκοπήσεις, οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. Κάτι λένε όμως…
 
Μεταμεσονύκτια παρουσιάστηκε χτες μια μέτρηση που δεν αμφιβάλλω ότι θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις και θα σφραγίσει αυτή τουλάχιστον τη φάση της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει της κάλπης της 7ης Ιουνίου. Η έρευνα εμφανίζει το τέλος ενός φαινομένου και την αρχή ενός άλλου. Ο Συνασπισμός είναι (στη σφυγμομέτρηση, ξαναλέω – στην κάλπη βλέπουμε…) τέταρτο κόμμα. Από εκείνα τα μετεωρικά 15% και 17% έχει εντελώς ξεφουσκώσει, και επιστρέφει στα «γράδα» του. Βρέθηκε στην κορυφή του κύματος τη λάθος ώρα, όταν δεν υπήρχε στον ορίζοντα κάλπη για να εξαργυρώσει την άνοδο, να κεφαλαιοποιήσει εκλογικά τα κέρδη και να έβλεπε, όταν θα τα είχε «γράψει», πώς θα τα διαχειριζόταν. Η διαχείριση ενός εικονικού ποσοστού είναι ασφαλώς δυσκολότερη παρά μιας πραγματικής εκλογικής καταγραφής. Και ο Συνασπισμός δεν κατάφερε να μείνει εκεί ψηλά που τον είχε στείλει η συγκυρία πριν από ενάμιση χρόνο.
 
Αντιθέτως, οι Οικολόγοι είναι αυτοί που τώρα εκτοξεύονται. Γιατί; Δεν είναι δύσκολο να το διαγνώσει κανείς. Προφανώς και είναι ευάλωτοι στο επιχείρημα ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν ακριβώς τις θέσεις τους και θα είναι πιο πιεστικά τα πράγματα όταν θα χρειαστεί να καθήσουν και να απαντήσουν σε ερωτήματα με ένα «ναι» ή ένα «όχι». Δεν λέω πως δεν έχουν θέσεις – βεβαίως και έχουν. Αλλά η γνωστοποίηση των θέσεων κάποιους ευχαριστεί και κάποιους δυσαρεστεί, έχει δηλαδή κόστος. Αυτό είναι και το όλο θέμα με τους Οικολόγους. Ότι οι πολίτες τους προτιμούν για την γενική τοποθέτηση που εκφράζουν, την ανησυχία για ένα θέμα που αφορά και ευαισθητοποιεί όλους, το περιβάλλον, χωρίς ταυτόχρονα να εμπλέκονται στην συζήτηση όλων των άλλων πολιτικών ζητημάτων, στα οποία η εμπλοκή των κοινοβουλευτικών κομμάτων δεν αποτιμάται θετικά από την κοινή γνώμη.
 
Η πτώση του Συνασπισμού και η άνοδος των Οικολόγων από μια οπτική δεν είναι κάτι διαφορετικό, αλλά η άλλη όψη του νομίσματος. Οι άγνωστοι Οικολόγοι, και όχι ο τότε άγνωστος και θελκτικός Αλέξης, είναι ο βασικός υποδοχέας της δυσαρέσκειας. Αυτή είναι η πρώτη ανάγνωση. Δεν είναι όμως η σωστή ερμηνεία.
 
Η άνοδος των Οικολόγων είναι άλλης τάξης θέμα από τη διόγκωση του ποσοστού του Συνασπισμού στο παρελθόν. Έχει άλλωστε μεσολαβήσει μια φάση στην οποία η υποχώρηση του ΣΥΝ επιβεβαίωνε τη λογική της ανόδου: τη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων με το ΠΑΣΟΚ. Τώρα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι δυσαρεστημένοι εκλογείς δεν αναζητούν ένα άλλο κόμμα. Αναζητούν μια ψήφο διαμαρτυρίας προς όλο το πολιτικό φάσμα και είναι ενδεικτικό ότι και από τους μικρότερους σχηματισμούς προτιμούν εκείνον που ούτε ως φορέας, ούτε τα στελέχη του έχει εμπλοκή με το πρόσφατο πολιτικό παρελθόν. Η απογοήτευση από το πολιτικό σύστημα αναζητεί εκτόνωση μάλλον παρά λύση, ευρωεκλογές είναι άλλωστε και όχι εθνικές εκλογές. Και την εκτόνωση την αναζητεί έξω από ό,τι έχει ακουμπήσει στο σύστημα και την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση. Μια νέα τάση, δηλαδή, αντικαθιστά με το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων ό,τι έως τώρα έβλεπε στο δικομματισμό. Είναι μια πιο βαθιά δυσαρέσκεια, μια πιο βαθιά κρίση εμπιστοσύνης.

Σχόλια

14/05 12:24  favlos
Άνισο κείμενο.
Τάση,διαμαρτυρία,εκνευρισμός,δεν είναι αξιόπιστος ο σχηματισμός να εκπροσωπήσει,δεν το θέλετε,τι ακριβώς πιστεύετε?
Εδώ είναι χρηματιστηριακός κυρίως τόπος.Με δυό λόγια,πουλάμε ή αγοράζουμε,αν καταλαβαίνετε...
14/05 12:28  Φοίβος Καρζής
Μπορεί να είναι χρηματιστηριακός τόπος, αλλά τα κείμενα δεν γράφονται για το συγκεκριμένο τόπο, ούτε η πολιτική γίνεται πάντοτε χρηματιστήριο. Τα σχόλια γράφονται για γενικό κοινό (και όχι για επενδυτές ή άλλη ειδική κατηγορία). Και στις εκλογές, ιδιαίτερα αυτές τις εκλογές, τίποτα δεν είναι τόσο καθαρό που να απαντιέται με ένα ναι ή ένα όχι. Αφήστε που νομίζω ότι και στο Χρηματιστήριο τώρα πια δεν είναι εύκολα τα ναι ή όχι στο ερώτημα αγοράζουμε ή πουλάμε. Και στις εκλογές δεν γίνεται και hedging.
14/05 13:36  Pantelis
Το ποσοστό των οικολόγων περιλαμβάνει το ποσοστό της Δράσης καθώς και το ποσοστό των Δημοκρατικών καθώς δεν αναφέρονται ρητά στις ερωτήσεις των δημοσκοπήσεων. Μετά από αυτή την εκλογική αναμέτρηση που θα αναφέρονται ρητά τα ονόματα των νέων ανερχόμενων δυνάμεων θα έχουμε πραγματικό πεδίο συζήτησης. Με λίγα λόγια στις εκλογές θα αγοράσουμε τα καινούργια ονόματα κομμάτων των δημοσκοπήσεων! Πολιτική και χρηματιστήριο είναι ανεξάρτητοι αλλά ταυτόχρονα και διαπλεκόμενοι θεσμοί της Δημοκρατίας. Πολλές φορές παρασύρουν ο ένας τον άλλον σε υπερβολές και δραματικές εξελίξεις της στιγμής που σε μακροχρόνιο επίπεδο είναι άπλα η φυσιολογική ροή των πραγμάτων...
14/05 13:42  Φοίβος Καρζής
Μια παρατήρηση μόνο: Δράση και Δημοκρατικοί δεν περιλαμβάνονται στο ποσοστό των Οικολόγων. Περιλαμβάνονται στο "άλλο" και, ανεξαρτήτως της εκτίμησης που έχω για τα πρόσωπα, τους φορείς και το γεγονός ότι κινήθηκαν, δεν βλέπω προοπτικές για ποσοστά συγκρίσιμα με εκείνα των Οικολόγων.
Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι η πρόθεση ψήφου στους Οικολόγους να διαχυθεί κάπως σε ελάσσονες οικολογικούς σχηματισμούς ή περίεργους τύπου Βεργή επειδή έχουν τη λέξη "οικολόγοι".
14/05 15:22  favlos
@pantelis
Συμφωνώ με την άποψη,αγορών και πολιτικής.Κάτι ανάλογο θα προσπαθούσα να γράψω.Να μας γράφετε συχνότερα.

''Με λίγα λόγια στις εκλογές θα αγοράσουμε τα καινούργια ονόματα κομμάτων των δημοσκοπήσεων! ''
Ωραίο!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις