Ο Σφυγμός της Ημέρας
Φοίβος Καρζής


Η κρίση, ο Τρισέ και πότε θα γίνουν εκλογές
373 αναγνώστες
Παρασκευή, 8 Μαΐου 2009
11:37

Παρασκευή 8 Μαΐου – και ψηφίζει ο Τρισέ στην Ελλάδα; Όχι βέβαια. Μπορεί, όμως, να ψηφίζει για το πότε θα γίνουν εκλογές στη χώρα μας. Μπορεί χτες να ψήφισε ήδη.

 

Ο κ. Τρισέ έρριξε τα επιτόκια του ευρώ στο χαμηλότερο σημείο της ιστορίας – και δεν απέκλεισε να τα μειώσει κι άλλο. Παράλληλα, όμως, στη συνήθη συνέντευξή του στη Φραγκφούρτη, έκανε κάτι ακόμη: πρόβλεψε ότι η κρίση θα αρχίσει να υποχωρεί από τα τέλη του χρόνου. Μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι ήταν οι πιο επιφυλακτικοί για το χρονικό βάθος της κρίσης. Η Κομισιόν, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έβλεπαν παράταση της ύφεσης μέχρι τα τέλη του 2010 και αντιστροφή της τάσης μόνον μετά το 2011.

 

Εδώ και ένα μήνα, ο Ομπάμα άρχισε μια συστηματική εκστρατεία αισιοδοξίας. Διαβεβαίωνε πως τα μέτρα που πήρε δουλεύουν, πως η παγκόσμια οικονομία θα ξαναπάρει μπροστά νωρίτερα από όσο πιστεύουμε, πως εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια εξόδου από το τούνελ της παγκόσμιας κρίσης. Τώρα, ο κ. Τρισέ συμμερίζεται, για πρώτη φορά, την εκτίμηση ότι οι ακτίνες ελπίδας για τη διεθνή και την ευρωπαϊκή οικονομία θα κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στο τρέχον έτος.

 

Για την Ελλάδα, η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πρώτα από όλα σε πρακτικό επίπεδο, γιατί η διατήρηση των χρηματαγορών στον πάγο όπου βρίσκονται εδώ και ένα χρόνο, θα ήταν πραγματικός βρόχος για μια οικονομία που δανείζεται για να ζει – και ζει για να δανείζεται, αλλά αυτό είναι μια άλλη, παράλληλη, ιστορία…

 

Το πιο ενδιαφέρον είναι η πιθανή επίδραση αυτών των εξελίξεων στους πολιτικούς σχεδιασμούς. Η κυβέρνηση, δηλαδή, είναι πολύ πιθανό τώρα να δελεαστεί για μια νέα εκλογική στρατηγική. Να επιχειρήσει, δηλαδή, να μεταθέσει για όσο αργότερα μπορεί τις εθνικές κάλπες, προφανώς μέσα στο 2010, ώστε να προλάβει τον πρώτο κύκλο της διεθνούς ανάκαμψης και να φτάσει εκεί με επιχείρημα πως η χώρα πέρασε χωρίς ιδιαίτερους κλυδωνισμούς την κρίση.

 

Το σενάριο δεν είναι απλό στην εφαρμογή του. Αν οι κάλπες στηθούν στα τέλη του φθινοπώρου, θα είμαστε στην κορύφωση του αντίκτυπου της κρίσης στη χώρα μας. Αν μπούμε στο 2010, το παιχνίδι θα είναι στα χέρια της αντιπολίτευσης, με την εκλογή Προέδρου – και την υποχρεωτική προσφυγή στις κάλπες, την οποία τότε η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να χρεώσει στο ΠΑΣΟΚ.

 

Για τον κ. Καραμανλή είναι ίσως το πιο ευνοϊκό από τα εκλογικά σενάρια. Έχει όμως δύο ορόσημα. Το ένα πολιτικό, και είναι ασφαλώς οι ευρωεκλογές: για να μπορέσει να το συζητήσει θα πρέπει να έχει βγει χωρίς μεγάλες απώλειες από τις κάλπες της 7ης Ιουνίου. Το δεύτερο είναι οικονομικό, και αφορά τη σύνταξη ενός προϋπολογισμού – όχι αναγκαστικά πραγματικού, άλλωστε δεν έχει εκτελέσει και κανέναν από τους πέντε που ψήφισε έως τώρα, αλλά πάντως που να αντέχει στη δοκιμασία της παρουσίασής του στο εσωτερικό και κυρίως στην Κομισιόν.


Και υπάρχει πάντοτε, με τους 151, ένας απρόβλεπτος παράγοντας. Ας πούμε, ένας ακόμη Παυλίδης μέσα στους τόσους που γεννά η κυβέρνησή του.

Σχόλια

08/05 16:34  Α45
Κύριε Καρζη,με ολο τον σεβασμό και την εκτίμηση...να κάνω 2-3 ερωτήματα?

Πρωτον,ενδιαφέρεται πραγματικά κανένας για τις Ευρωεκλογές? εννοώ,πέραν των δημοσιογράφων που και αυτοί σε λίγο θα παίζουν πιο πολύ την Eurovision παρά τα πολιτικά?

Δεύτερον,ποια κρίση? υπάρχει στην Ελλάδα κρίση και δεν το ξέρουμε? το χρηματιστήριο πετάει,το Πάσχα και την Πρωτομαγιά αδειασε η Αθηνα κι εγώ κάνω αγωνα να βρω ενα συνεργειο να βαψει το σπιτι μου και δεν βρίσκω...Α,ξέχασα κάτι.Για επιχειρήστε να βρείτε θεση σε εκδρομή το τριήμερο του Αγ.Πνεύματος...Παρεπιπτόντως,τοτε ειναι και οι Ευρωεκλογές.

Τρίτον,προεξοφλείτε,κι εσεις και ολοι ηττα της ΝΔ στις Εθνικές εκλογές.Δεν μιλάω πολιτικά,ουτε ειμαι κάπου "χρωματισμενος".Αλλά,ξεχνάτε οτι στις Εθνικές εκλογές οι ψηφοφοροι συσπειρώνονται.Θα υπάρξει και πόλωση,μην αμφιβάλλετε.Την περασμένη φορά ηταν σίγουρη η νικη της ΝΔ και κάποιοι ψήφισαν χαλαρά.Και Καρατζαφέρη και Συριζα,κλπ.Τώρα θα πολωθεί το πράγμα.Και αν ο Καραμανλής απέχει λιγότερο του 3% απο το ΠΑΣΟΚ,τότε "τον έχει"...Αρκεί να ρωτήσει τους ψηφοφορους αν προτιμουν τον κακο απο τον ανύπαρκτο...Δεν σας κάνει εντύπωση που το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει εκλογές τώρα? α,ξέχασα,φοβάται μην παραγραφουν τα σκάνδαλα...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
2 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις