Ο Σφυγμός της Ημέρας
Φοίβος Καρζής


Οι ωραίοι και τα χρέη
592 αναγνώστες
Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2009
10:33

Παρασκευή 27 Μαρτίου – και «φοβού τους Δαναούς και χρέη φέροντας». Και καλά, πες πως οι Βρετανοί διακατέχονται παραδοσιακά από ανθελληνικά αισθήματα, ότι ισχύουν στο ακέραιο όλα τα στερεότυπα, και γι’αυτό μας γράφουν έτσι οι Times.

 

Δεν είναι μόνον αυτοί, που απευθύνονται σε αποκλειστικά αγγλικό κοινό. Οι Financial Times είναι μια διεθνής εφημερίδα. Θυμάστε την Έλενα Ακρίτα – το μοχθηρό, μισάνθρωπο βλέμμα της στον «αδύναμο κρίκο»; Ε, λοιπόν, η Ακρίτα ήταν μια γλυκιά και προσηνής παρουσία, μια μητέρα Τερέζα της τηλεόρασης μπροστά στην παρουσιάστρια του βρετανικού ορίτζιναλ, την Αν Ρόμπινσον. Και η Ρόμπινσον είναι γλύκα μπροστά στους FT όταν μας γράφουν πως είμαστε ο «αδύναμος κρίκος» της Ευρωζώνης.

 

Δεν είναι ούτε μόνο οι Financial Times. Ο Ζακ Ντελόρ δεν είναι ανθέλληνας. Αλλά διάλεξε ένα γερμανικό περιοδικό, το “Kapital”, για να πει πως το πράγμα δεν πάει άλλο με τις εσωτερικές ανισότητες στην ευρωζώνη και όποιος θέλει να είναι μέσα πρέπει να φροντίζει να πλησιάζει τους ισχυρούς κι όχι μόνο να περιμένει να τον βοηθήσουν, ξανά και ξανά. «Θα αυξηθούν οι πιέσεις προς τους ασθενέστερους να ασκήσουν ορθότερη πολιτική ή να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη», είπε και όταν τον ρώτησαν ποιοι είναι οι ασθενέστεροι, έδειξε προφανώς προς το μέρος μας.

 

Έτσι πια μας ξέρουν όλοι. Ο αδύναμος κρίκος. Η πρώτη υποψήφια όχι για ένταξη αλλά για αποχώρηση από την ευρωζώνη. Κινδυνολογία; Ίσως. Αλλά όταν διαιωνίζεται, όταν δεν γίνεται τίποτα για να αλλάξει το κλίμα, όταν δεν έχει καμμία επίπτωση στο εσωτερικό, πόσο απέχει η κινδυνολογία από τον κίνδυνο;

 

Η Ευρώπη θυμάται ότι η Ελλάδα ήταν προεδρία στην προηγούμενη μεγάλη κρίση για την Ένωση, τον πόλεμο του κόλπου και την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ. Και συγκρίνει, φυσικά, την Ελλάδα τότε με την Τσεχία σήμερα και την αξιοθρήνητη προεδρία της. Και αναρωτιέται πού χάθηκε εκείνη η χώρα, με τα προβλήματα αλλά και την αυτοπεποίθηση, με τις μικρές δυνατότητες αλλά την ευρωπαϊκή παρουσία, που υπήρχε επειδή ακριβώς αυτή η παρουσία ήταν η κεντρική πολιτική επιλογή της.

 

Το πρόβλημα είναι ότι στην εποχή της εικόνας, η εικόνα είναι πραγματικότητα. Και πέρα από τους δανειστές, που διαβάζουν Financial Times, η επιστροφή σε ένα αρνητικό στερεότυπο για την Ελλάδα, ως παρία της Ευρώπης, αποτελεί οπισθοδρόμηση για την αποκατάσταση της οποίας θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος και πολλαπλάσια προσπάθεια. Το γεύμα της Ντόρας με το Σουφλιά δεν θα εμφανιστεί ποτέ στον ξένο τύπο, ενώ κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Δεν έχει κάνει κανείς λάθος. Όντως είναι σημαντικό γεγονός για τα εσωτερικά. Όντως είναι απολύτως ασήμαντο από τη διεθνή οπτική. Αυτό είναι το πρόβλημα. Ότι η απόσταση ανοίγει, ότι τα κριτήρια διαφοροποιούνται ξανά, ότι η ψαλίδα ανάμεσα στο «μέσα» και στο «έξω» ανοίγει απελπιστικά. Και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συντέλεσε όσο κανείς άλλος ώστε να μην έχει εφαρμογή σήμερα η παλιά αποστροφή του πως «έξω πάμε καλά». Τώρα πια, με την Ευρώπη και το ευρώ, όταν μέσα δεν πάμε καλά, ούτε έξω πάμε καλά.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις