Ο Σφυγμός της Ημέρας
Φοίβος Καρζής


Εδώ οι ωραίες κουκούλες
414 αναγνώστες
Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2009
10:26

Τετάρτη 18 Μαρτίου – και δεν έχω ιδιαίτερη συμπάθεια για την κουκούλα, ούτε για την κουκουλοχώρα μεταξύ Σπυρίδωνος Τρικούπη και Στουρνάρη, που έχει καταστρέψει μια από τις ωραιότερες και τελευταίες πραγματικές γειτονιές της Αθήνας, που είναι τα Εξάρχεια. Αλλά η κουκούλα πρέπει να βγει για να αποκαλύπτει και όχι για να συγκαλύψει.

 

Η νομοθετική ρύθμιση που θεωρεί την «αλλοίωση χαρακτηριστικών» ως επιβαρυντικό στοιχείο στην τέλεση αδικημάτων, δηλαδή ως γεγονός που θα επισύρει αυξημένες ποινές, θα μπορούσε να είναι σωστή. Είναι σωστή. Αυτή τη στιγμή, όμως, είναι προφανές πρώτα από όλα ότι το κράτος νομοθετεί με τον κατεξοχήν τρόπο που δεν θα έπρεπε να νομοθετεί. Συγκυριακά, αποσπασματικά και με επικοινωνιακά κριτήρια. Η ρύθμιση έρχεται εσπευσμένα για να λύσει ένα πολιτικό και όχι ένα επιχειρησιακό ή θεσμικό κενό.

 

Το πρόβλημα δεν ήταν με τις ποινές των κουκουλοφόρων – για έναν πολύ απλό λόγο: ότι αυτοί δεν συλλαμβάνονταν. Και όταν συλλαμβανόταν κάποιος ασυνήθιστα αργός και χαλαρός, πάλι δεν καταδικαζόταν. Άρα στην πράξη η ρύθμιση (χωρίς να είναι λανθασμένη) δεν έχει ιδιαίτερη αξία. Εάν δεν υπάρξουν συλλήψεις, δεν έχει νόημα. Εάν υπήρχαν συλλήψεις, και επιβάλλονταν ποινές από τα δικαστήρια, δεν θα υπήρχε θέμα εάν η ποινή είναι λίγο μικρότερη ή λίγο μεγαλύτερη. Το θέμα είναι η πλήρης ασυδοσία και ατιμωρησία.

 

Ως εκ τούτου, η νομοθεσία περί την κουκούλα επιχειρεί να κουκουλώσει το πραγματικό πρόβλημα, που είναι αφενός επιχειρησιακό (με τις παγκοίνως γνωστές επιδόσεις της αστυνομίας) και αφετέρου πολιτικό, με την έννοια της έλλειψης θάρρους και απόφασης για την ανάληψη του ρίσκου και του πιθανού κόστους από μια προσπάθεια αποτελεσματικότερης αστυνόμευσης.

 

Η νομοθεσία για την κουκούλα επιχειρεί να βγάλει από το αδιέξοδο τον κ. Μαρκογιαννάκη, τον μόνο υπουργό που έχει καταφέρει να έχει προβλήματα και με κουκουλοφόρους και με Ξεκουκουλωτάκηδες, αν θυμάστε τον δημοσιογράφο που τον είχε οδηγήσει παλιότερα στην παραίτηση.

 

Τα πρόσωπα φεύγουν, οι ρυθμίσεις μένουν. Η συγκεκριμένη δεν θα βλάψει. Αλλά δεν έχει προσδοκία μεγαλύτερη από μερικά πρωτοσέλιδα (χρήσιμα σε εποχές δημοσκοπικής ξηρασίας) και από την μετακίνηση της συζήτησης για λίγο σε ένα θέμα κάπως πιο διαχειρίσιμο για την κυβέρνηση. Η πραγματικότητα, όταν την κουκουλώνεις, επιστρέφει και εκδικείται.

Σχόλια

18/03 17:31  σεβαστη
Και χωρίς αστεία, θα κινδυνευει στο κέντρο της Αθήνας οποιος φοράει κουκούλα ,γιατί κρυώνει?
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις