Ο Σφυγμός της Ημέρας
Φοίβος Καρζής


Golden boys - εδώ και αλλού
514 αναγνώστες
Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2009
10:18

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου – και όταν μιλάμε για εγχώρια golden boys, τα ίδια θα μπορούσαμε τα ισχυριστούν ότι υπερβάλλουμε. Ντενεκεδένιες είναι οι αμοιβές τους. Αν θέλεις πραγματικά golden, πρέπει να κοιτάξεις τις ερημωμένες μητροπόλεις του καπιταλισμού.

 

Τον Φρεντ Γκούντγουιν δεν τον ξέρετε. Εκτός εάν ως φοιτητής στην Αγγλία είχατε λογαριασμό στη Royal Bank of Scotland και σας έχει μείνει η διαστροφή να την παρακολουθείτε. Συνοπτικά, ο τύπος έφυγε κακήν κακώς το Δεκέμβρη έχοντας βουλιάξει την εταιρεία, που ανακοίνωσε ζημιές κάπου 30 δις ευρώ μόνο για πέρυσι. Έστειλε επιστολή στον κ. Ντάρλινγκ, τον υπουργό Οικονομικών, και του είπε πως δεν δίνει πίσω ούτε φράγκο, ούτε λίρα από τη σύνταξή του, που είναι ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο, γιατί η τράπεζα, τη οποία έριξε στα βράχια, του έχει βάλει στην άκρη για να έχει να πορεύεται όχι πολλά, κάπου 20 εκατομμύρια ευρώ. Άμα μιλάμε για golden boys, άμα μιλάμε για πρόκληση, άμα μιλάμε για αδιαφορία και αλαζονεία…

 

Σας θυμίζει κανέναν; Χτες το μεσημέρι, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος συναντήθηκε με τον Αλέκο Αλαβάνο. Αμέσως μετά ο City του έκανε μια ερώτηση: «θα δεχόσασταν να μειωθεί ο μισθός σας;» Ο κ. Αθανασόπουλος απάντησε ότι «έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για να συνδεθεί ο μισθός του με την παραγωγικότητα» και αποχώρησε τάχιστα, αποφεύγοντας περισσότερη κουβέντα. Ας δούμε, λοιπόν, ποια ακριβώς είναι τα μέτρα. Πρώτον: θα πάρει στα σίγουρα το 40% του μισθού που είναι 300.000 ευρώ, ή εκατό εκατομμύρια παλαιές δραχμές. Άλλο ένα 20% θα το πάρει αν η ΔΕΗ εκτελέσει τον προϋπολογισμό της, άλλο 20% αν κόψει δαπάνες, άλλο 20% αν αναθέσει την κατασκευή νέων μονάδων. Στο τέλος, η γενική συνέλευση θα μπορεί να του δώσει κι ένα μπόνους.

 

Ποιες είναι οι έως τώρα επιδόσεις του κ. Αθανασόπουλου, χωρίς κανείς να αμφισβητεί την παρελθούσα επιτυχέστατη θητεία του στην Τογιότα; Ανέλαβε τη ΔΕΗ ως κορυφαία ελληνική εταιρεία, με κέρδη περίπου μισό δις ευρώ το χρόνο και σήμερα έχει αρνητική εικόνα για τις προοπτικές της, αρνητική εικόνα για τις χρηματοοικονομικές ροές και βαθύ κόκκινο στους λογαριασμούς της. Εντός των ημερών αναμένεται ανακοίνωση και πάλι ζημιογόνου χρήσης, με ζημιές που υπολογίζονται από συνδικαλιστές στα 300 με 400 εκατομμύρια ευρώ. Η απάντηση σε αυτή την κατάσταση, σε συνθήκες διεθνούς κρίσης, την ώρα που χειμάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι είναι ότι στο μέλλον, αν δεν πάμε πολύ καλά, μπορεί να μειώσουμε κάπως το μισθό.

 

Για τα προηγούμενα, μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Και να σκεφθεί κανείς ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει λυμένα όλα τα προβλήματά του – είναι σε προχωρημένη ηλικία, με ολοκληρωμένη ακαδημαϊκή καρριέρα και σύνταξη διεθνούς τοπ μάνατζερ. Υποτίθεται ότι πήγε στη ΔΕΗ όχι μόνον για το χρήμα – αλλά από διάθεση δημόσιας προσφοράς. Αμέσως αύξησε το μισθό – το δικό του μισθό, πριν προλάβει να γκρεμίσει τα κέρδη της εταιρείας του. Αυτή είναι και η διαφορά. Για τα στελέχη του Δημόσιου τομέα, η ικανότητα είναι αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη. Χρειάζεται κουλτούρα υπηρεσίας προς το δημόσιο συμφέρον. Οι υπόλοιποι θα τελειώνουν τη διαδρομή τους ως αποκρουστικά golden boys, ή, διαφορετικά, θα καταλήγουν oldies but goldies.

Σχόλια

27/02 11:21  mc
Καλημέρα!
Δε θα μπορούσα να διαφωνήσω ιδιαίτερα, ωστόσο η φράση "Χρειάζεται κουλτούρα υπηρεσίας προς το δημόσιο συμφέρον" με βάζει στην εξής σκέψη: Ποιοι οι παράγοντες που θα καθορίσουν το αν κάποιος είναι έτοιμος να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον; Πώς ακριβώς δηλαδή έχουμε ορίσει το τελευταίο (πια), ώστε να παρουσιάσουμε έναν πίνακα δεξιοτήτων μα και ευρύτερης κουλτούρας;
Θα ήθελα να μπορούσα να πω ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και από κει πρέπει να ξεκινήσει κανείς την εκκαθάριση. Δεν είμαι όμως καθόλου σίγουρος, ούτε για το κεφάλι, ούτε για την ουρά, ούτε για τη ραχοκοκαλιά, ούτε για τους όποιους εκκαθαριστές.
Μα, θα πείτε, κάτι πρέπει να γίνει έτσι ή αλλιώς. Σύμφωνοι στο ρήμα. Σύμφωνοι και στο αντικείμενο. Το υποκείμενο όμως πού είναι;
27/02 11:27  Φοίβος Καρζής
Κανείς δεν μπορεί να το κρίνει εκ των προτέρων. Αλλά δεν είναι δυνατό να εξοβελίζεται η έννοια του "υπηρετείν" εκ των προτέρων. Και πιστεύω ότι και υπάρχουν και θα υπάρξουν άνθρωποι απολύτως ικανοί που δεν είναι άπληστοι. Δεν είπε κανείς να μην αμείβονται. Αλλά οι εκκεντρικές αμοιβές αφορούν ανθρώπους που, εφόσον μόνον το χρήμα είναι κίνητρό τους, θα το αναζητήσουν και πέρα από τους κανόνες, πέρα από το θεμιτό και, τότε, καταλήγουμε στους τύπους των ομολόγων και στους τραπεζίτες της RBS και της Lehman.
27/02 11:39  mc
Το θέμα των εκκεντρικών αμοιβών νομίζω ότι επιδέχεται κάποιας συζήτησης. Το θεωρείτε κάτι που αντιστοιχίζεται μόνον με τους μεγάλους managers; Γενικότερα γύρω μας, δεν βλέπουμε "τρελές" αμοιβές; Τι ακριβώς παράγει ο χ τραγουδιστής και τι ένας οδηγός αγώνων φόρμουλα 1 ή ένας ποδοσφαιριστής; Για ποιο λόγο ερχόμαστε και ζητάμε τους ικανούς ή αν προτιμάτε τους ικανότατους να υπηρετήσουν κάτι το οποίο εμείς δεν έχουμε καν τοποθετήσει σε μια στέρεα βάση υπό το πρίσμα του τι πραγματικά (και αν το) επιθυμούμε;
Και κάποιος που πιθανότατα παίρνει μερικά εκατομμύρια το χρόνο σε ένα ιδιωτικό fund, για ποιον ακριβώς λόγο να το αφήσει και να σπεύσει να βοηθήσει μια κατάσταση που μπορεί εν τέλει και να τον καταστήσει αναποτελεσματικό;
Για να εισπράξει ένα "ευχαριστώ"; Και από ποιους; Από αυτούς που στη συνέχεια και εν ριπή οφθαλμού θα κάνουν μια ακόμα "ολική επαναφορά";
Μπορεί και να κάνω λάθος, μα το πρόβλημα τέτοιων ικανών ανθρώπων δεν είναι μόνο χρηματικό. Είναι ακριβώς και προϊόν σκέψης βασισμένης σε μια κουλτούρα η οποία τους αποτρέπει από το να ασχοληθούν με την σήψη αλλά και την συνεπακόλουθη φθορά - ισοπέδωση.
27/02 14:59  nhad
Σας τα έχω ξαναγράψει για τη ΔΕΗ,

http://fivoskarzis.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=14240

και δεν απαντησατε. Δεν πειράζει, ίσως σας πείραξαν όσα ανέφερα για συνδικαλιστές (που αποτελούν όπως βλέπω την πηγή των πληροφοριών σας). Ας επαναλάβω το στοιχειώδες: Το πέρασμα μιας επιχείρησης από το πράσινο στο κόκκινο εξαρτάται και από παράγοντες άσχετους προς την ποιότητα του μάνατζερ, και σας είχα αναφέρει μερικούς.
Όσο τη μείωση των απολαβών του, αυτή είναι δεδομένη αν εμφανίσει κόκκινο η ΔΕΗ. Να σας πω ένα "μυστικό"; 100 εκατομμύρια δραχμές το χρόνο μείον 40% φόρο, είναι ψίχουλα για μάνατζερ επιχείρησης τέτοιου μεγέθους. Αν δώσεις 30 εκατομμύρια δραχμές, μάνατζερ των 30 εκατομμυρίων θα βρεις, ή κομματόσκυλο.
28/02 15:46  ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΠΑΥΛΟΣ
Μπραβο ποιος ομως θα τα αλλαξει ολα αυτα
03/03 10:09  Φοίβος Καρζής
Φίλε nhad, μου λες ότι τα ξανάγραψες για τη ΔΕΗ, αλλά στη σχετική ανάρτηση δεν βρίσκω κανένα σχόλιο. Γι'αυτό δεν απάντησα τότε. Απαντώ όμως τώρα.
1. Σε αυτό το μπλογκ υπάρχουν πολυάριθμες αναρτήσεις που αναφέρουν το συνδικαλισμό ως εξάνθημα του κομματισμού που κυριάρχησε στη χώρα και αποτελεί το βασικό της πρόβλημα και τη βασική αιτία που δεν λειτουργεί (και δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί) το κράτος. Άρα, μάλλον άστοχα τα περί σύμπραξης με τους συνδικαλιστές.
2. Με τον τρόπο που λειτουργεί το κράτος, και λόγω του κομματισμού, με 30 εκατομμύρια ευρώ δεν βρίσκεις καλό μάνατζερ. Βρίσκεις κομματικά αρεστό μάνατζερ κόστους 30 εκατομμυρίων. Στη ΔΕΗ, η περίπτωση Νέζη ήταν εξαίρεση. Ο Αθανασόπουλος είχε όντως προδιαγραφές μάνατζερ της αγοράς. Αν πέτυχε ή απέτυχε το δείχνουν τα αποτελέσματα, όχι μόνον τα οικονομικά αλλά και τα διοικητικά. Δείτε τις αναλύσεις των ξένων οίκων για τη ΔΕΗ, για παράδειγμα για τις χρηματοοικονομικές ροές της επιχείρησης. Για τις νέες επενδύσεις δεν φταίει, αλλά δεν πέτυχε και τίποτε. Επομένως, η αύξηση του μισθού του έχει νόημα μόνον για τον ίδιο. Γι'αυτό και την βλέπω αποδοκιμαστέα.
3. Αυτά που ήταν χτες ψίχουλα, σήμερα δεν τα πετάει κανείς από το τραπέζι. Ούτε οι μεγαλύτεροι των μεγάλων.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
13 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις