Ο Σφυγμός της Ημέρας
Φοίβος Καρζής


Από την επανίδρυση στην επανάληψη
461 αναγνώστες
Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2009
10:10

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου – και μια απόδραση τύπου Παλαιοκώστα δεν είναι ασφαλώς το πρόβλημα της χώρας. Προκαλεί όμως μεγάλη αίσθηση επειδή εικονογραφεί με συμβολική συμπύκνωση το πρόβλημα της χώρας. 

    Και το πρόβλημα δεν είναι η διάβρωση – είναι η έκταση της διάβρωσης. Δεν είναι ο χρηματισμός – είναι το βάθος του χρηματισμού. Δεν είναι ο ωχαδερφισμός – είναι ο κανόνας του ωχαδερφισμού. Δεν είναι η αδυναμία του κράτους – είναι η πλήρης αδυναμία του κράτους σε όλες τις εκδοχές και τις λειτουργίες του, από την πιο προβεβλημένη και σημαντική μέχρι την έσχατη και άγνωστη. Δεν είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών – είναι η πλήρης κατάρρευση της στοιχειώδους αξιοπιστίας των δημόσιων μηχανισμών ακόμη και για τις εντελώς βασικές δομές, αυτές που δεν μπορούν να υποκατασταθούν από τίποτε άλλο.

    Το κράτος μας κάνει ότι υπάρχει και, όπου διατηρεί μια παρουσία, είναι γιατί στηρίζεται σε παρά φύσιν εξωτερικούς μηχανισμούς υποστήριξης, με ιδιωτικά μέσα και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, όπως η διατήρηση των ισχυρών οικογενειακών δεσμών στην Ελλάδα. Η χώρα παρέχει δημόσια Παιδεία – και από πολλές απόψεις, όπου αυτό δεν εξαρτάται από τους γραφειοκρατικούς και απονεκρωτικούς μηχανισμούς, μια δημόσια Παιδεία με αξιοσημείωτες προδιαγραφές και κοινωνική επάρκεια. Αλλά μαζί της έρχεται και η εκτεταμένη ιδιωτική χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, όχι της επισήμως ιδιωτικής, αλλά της παράπλευρης φροντιστηριακής.

    Η χώρα παρέχει δημόσια Υγεία – ίσως όχι στο επίπεδο υπηρεσιών που θα ήθελε, αλλά με επιστημονική επάρκεια και κοινωνική διάχυση ζηλευτή για πολλές χώρες. Αλλά το ισχυρό σημείο του εθνικού συστήματος υγείας δεν είναι, φυσικά, η λειτουργική του επίδοση. Είναι η βασική του προδιαγραφή, ότι παρέχεται σε όλους χωρίς εξαίρεση, και ταυτόχρονα η ποιότητα των γιατρών του. Που όμως, για να μην γελιόμαστε, συντηρείται χάρη στην παράλληλη γενναία ιδιωτική χρηματοδότησή του, την παγκοίνως γνωστή, και τη στρεβλωτική και προβληματική νοσοκομειακή του υποστήριξη από τον οικογενειακό ιστό.

    Μερικά πράγματα δεν γίνονται έτσι, όμως… Όταν φτάνουμε το σκληρό πυρήνα, το πράγμα καταρρέει. Γι’αυτό η διάλυση, που περιμέναμε να αρχίσει από κοινωνικές υπηρεσίες, όπως η υγεία και η παιδεία, ξεκίνησε από το κέντρο: τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια, όχι λιγότερο σημαντικό από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Εκεί όπου τίποτα δεν μπορεί να υποστηρίξει ή να υποκαταστήσει τους κρατικούς φορείς και τους κρατικούς λειτουργούς.

 

    Πέντε χρόνια μετά την εκλογή του, ο κ. Καραμανλής, κατά πολιτική ειρωνεία, έχει καταφέρει να δικαιώσει αναδρομικά τον εαυτό του. Πράγματι – αυτό που χρειάζεται είναι «επανίδρυση του κράτους». Η συμβολή του, βέβαια, εξαντλείται στην διόγκωση της ανάγκης, αλλά αυτό είναι μια άλλη εκλογική ιστορία…

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις