Ο Σφυγμός της Ημέρας
Φοίβος Καρζής


Συναίνεση, όταν μας βολεύει...
480 αναγνώστες
Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2009
12:24

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου – και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή ζήτησε συναίνεση. Ωραίο πράγμα η συναίνεση. Είναι το μόνο στο οποίο συμφωνούν όλοι. 

Αλλά η συναίνεση δεν είναι κανόνας του σαβουάρ βιβρ ούτε θέμα στυλ, όπως ας πούμε το σκούρο κουστούμι και η ριγέ γραβάτα με ανοιχτό πουκάμισο για να γράφει στην κάμερα. Η συναίνεση έχει πολιτικές προϋποθέσεις. Έως τώρα, στη διάρκεια της κρίσης, η κυβέρνηση έχει πάρει μερικές αποφάσεις. Η πρώτη ήταν το πακέτο των 28 δις ευρώ προς τις τράπεζες. Ζήτησε τότε το οικονομικό επιτελείο ή το πρωθυπουργικό γραφείο συναίνεση; Κάλεσε κανέναν από την αντιπολίτευση και διαβουλεύτηκε μαζί του; Είχε πάρει τηλέφωνο, για παράδειγμα, ο κ. Αλογοσκούφης την κα Κατσέλη να τη ρωτήσει ποια είναι η γνώμη της – και, προπάντων, να δηλώσει ρητά προς τους πολίτες ότι θα ζητήσει και θα λάβει σοβαρά υπόψιν του τη γνώμη της αντιπολίτευσης; Μπορώ να καταλάβω γιατί ο κ. Αλογοσκούφης δεν τρελαινόταν για μια συζήτηση με τη Λούκα. Αλλά όταν θέλεις συναίνεση, δεν διαλέγεις με ποιον θα συμφωνήσεις… 

Ας πούμε ότι τότε ήταν ο Αλογοσκούφης, που ήταν σκληρός και γι’αυτό απομακρύνθηκε. Δεν πάει ούτε ένας μήνας που το νέο οικονομικό επιτελείο, που θέλει οικονομία με ανθρώπινο πρόσωπο, χειρίστηκε τις αγροτικές κινητοποιήσεις και έδωσε μισό δις ευρώ σε μια πολιτική που αφορά το ένα πέμπτο του ελληνικού πληθυσμού τουλάχιστον. Ζήτησε ο κ. Παπαθανασίου τη γνώμη της κας Κατσέλη, ή τώρα που έχει κι άλλους ο μπαξές, κάποιου που να είναι της προτιμήσεώς του από τον κύκλο των οικονομικών επιτελών του ΠΑΣΟΚ; Δεν θυμάμαι να συνέβη.

Ταυτοχρόνως, ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνει σταθερά το εκλογικό του μοτίβο: η χώρα θέλει υπευθυνότητα (εννοεί Νέα Δημοκρατία) και όχι λαϊκισμό (εννοεί ΠΑΣΟΚ). Δεν είναι η πιο καθαρή πρόσκληση. Αν με τέτοιο βάρος αιτιάσεων προσέλθουν στο τραπέζι, έχουν αποδεχθεί τους κυβερνητικούς όρους. Αν το απορρίψουν, είδατε που είχε δίκιο ο Καραμανλής; Είναι το ιδανικό επιχείρημα που δικαιώνει τον εαυτό του.

 Θα έχουν άδικο, λοιπόν, στην αντιπολίτευση, κυρίως την αξιωματική προς την οποία απευθύνεται το αίτημα της συναίνεσης, να συμπεράνουν ότι πρόκειται για τέχνασμα μάλλον παρά για πρόσκληση; Όταν είναι να μοιράσουμε μπορούμε και μόνοι μας. Όταν σφίγγουν τα πράγματα και πρέπει να μαζέψουμε, άρα έρχεται κόστος, όλα είναι έτοιμα για μοιρασιά. Του κόστους, φυσικά…

 
Η απάντηση σε αυτό από το ΠΑΣΟΚ είναι εκλογές. Εύλογο για αντιπολίτευση. Είναι, επίσης, το αίτημα της αυτοδυναμίας. Κάθε κόμμα δικαιούται να τη ζητάει. Και οι πολίτες πρέπει να σταθμίσουν – από τη μία υπάρχει η πραγματική ανάγκη σταθερής διακυβέρνησης, από την άλλη η ασφαλής διαπίστωση ότι κυβερνητική και κοινοβουλευτική αυτοδυναμία σημαίνει ότι ουσιαστική συναίνεση δεν θα υπάρχει και η λέξη θα εμφανίζεται μόνο ως γαρνιτούρα για τους λογογράφους και σχήμα λόγου για διέξοδο από τα στενά της συγκυρίας.

Σχόλια

13/02 14:41  Α45
Κύριε Καρζή,μας τα μπερδεύετε λίγο τα πράγματα σήμερα...Συναινεση δεν σημαίνει συμφωνία...Συναίνεση σημαίνει οτι συμφωνούμε σε ενα γενικό πλαίσιο,π.χ στο οτι η κατάσταση ειναι κρίσιμη και πρέπει να παρθουν μέτρα και απο κει και πέρα ο καθένας αναλαμβάνει τον ρόλο του.

Ο κ.Αλογοσκούφης η ο κ.Ππαθανασίου ασφαλώς έπρεπε να διαβουλευθεί με τα στελέχη της αντιπολίτευσης,ασφαλώς έπρεπε να ζητήσει την γνώμη τους,όμως το αν θα την λάβει υπ' όψιν στις αποφάσεις του ειναι δικό του θέμα.

Μην μπερδεύουμε τα πράγματα.Η κυβέρνηση κυβερνά και η αντιπολίτευση κρίνει,ελέγχει,προτείνει κιολας αν το επιθυμεί.Δεν συναποφασίζουμε...Ο Ελληνικός λαός εχει δόσει εντολή στον Καραμανλή και στη ΝΔ να κυβερνήσουν για 4 χρόνια.Και οταν γίνουν εκλογές,θα τους κρίνει και θα αποφασίσει τότε ποιός θέλει να τον κυβερνήσει.Το να ζητά ο πρωθυπουργός συναίνεση της αντιπολίτευσης,δεν σημαίνει οτι εκχωρεί το δικαίωμά του να αποφασίζει.Ούτε βέβαια σημαίνει οτι ζητά απο την αντιπολίτευση να μην ασκεί κριτική.Σημαίνει οτι ζητά απο την αντιπολίτευση να αναλογισθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να συμβάλλει τουλάχιστον στην διατήρηση ενός ηπιου κλίματος.Να μην στηρίζει παράλογα και ανεδαφικά αιτήματα,να μην υποθάλπει απεργίες και διαδηλώσεις,να απέχει αν θέλετε απο εμπρηστικούς χαρακτηρισμούς που δυναμιτίζουν το κλίμα.Και θεωρώ,οτι ειδικά το ΠΑΣΟΚ,θα έπρεπε να τηρήσει μια πιο υπεύθυνη στάση,διοτι αφ' ενός μεν φερει μεγάλο μερος της ευθύνης για την σημερινή κατάσταση,αφ' ετέρου δε εχει πολλές πιθανότητες να κληθεί σύντομα να την διαχειρισθεί...

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
13/02 14:54  Φοίβος Καρζής
Δεν είπε κανείς πως ο κ. Καραμανλής πρέπει να εκχωρήσει το δικαίωμά του να αποφασίζει. Αντιθέτως. Να το ασκήσει είναι το ζητούμενο. Αλλά δεν το κάνει. Δείτε τι γίνεται στην Παιδεία. Αντί αποφάσεων κάνει διάλογο εκ του μηδενός, ενώ έχει γίνει διάλογος κατά κόρον. Αλλά η επιδίωξη είναι να αναβληθούν οι αποφάσεις επ'αόριστο, δηλαδή έως τις κάλπες.
Επίσης, εάν ήθελε συναίνεση, θα έπρεπε να περιγράψει τι ακριβώς εννοεί και για ποιά συγκεκριμένα πράγματα. Για το σχέδιο για την οικονομία; Γιατί; Είχε καμμία τρομερή αντίδραση στην ενίσχυση των τραπεζών; Όχι. Στους αγρότες, όπου πράγματι το ΠΑΣΟΚ υποδαύλισε τις κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση πρωταγωνίστησε στην ικανοποίηση των αιτημάτων και το είδε και ως ευκαιρία για αναστήλωση της δημοτικότητάς της στους αγρότες.
Σε ό,τι αφορά τη στήριξη ανεδαφικών αιτημάτων και την πλειοδοσία, συμφωνούμε απολύτως.
13/02 16:13  albatrus
συναίνεση σε τι!
που σε παγκόσμια άνθηση της παγκόσμιας οικονομίας οι άχρηστοι με την πολιτική τους τριπλασιάσανε τα ελλείμματα!
-αν μείνουν κι 'αλλο πόσο θα τα πάνε;

η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μας φέρανε αυτό το χάλι.
ο λαός ολο πληρώνει. ολο σφίγγει το ζωνάρι.
-απο '75 που ηρθε ο καραμανλής απο το παρίσι ΟΛΟ λιτότητα λενε!
ημουν νιός και γέρασα με τη λιτότητα και να κονομάνε ολο τον παραγώμενο πλούτο 10 οικογένειες!
φτάνει πιά.

ούτε λεπτό άλλο!

ειναι άχρηστοι!αμα τη βγάλουν την τετραετία τα χρέει του κράτους θα ξεπεράσουν το ένα τρίς!
ΜΟΝΟ γιαυτό ειναι ικανοί.

και γιατί πορακαλώ, το κομμα που θα παρει 38,5 % να πάρει και 50 βουλευτές Bonus!
ειναι σωστό μια μειοψειφία του λαού να κάτσει στο σβέρκο της πλειοψηφίας!
αίσχος!

η κυβέρνηση μέσα σ'ένα χρόνο και κάτι,με την πολιτική της και τα σκάνδαλά της και την ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ της,εχει χάσει το λαϊκό έρισμα.
εκλογές τώρα.
ΟΧΙ επιτήρηση!
οχι συνέναιση.
εκλογές!
-να πάνε σπίτι τους οπως ο Ανδριανόπουλος.

13/02 16:17  albatrus
ο λαός ΔΕΝ ζητάει αλλαγή προσώπων!

ζητάει αλλαγή πολιτικής!

ουτε η ΝΔ ΟΥΤΕ το ΠΑΣΟΚ μπορούν να την κάνουν.

-θα την κάνει το λαΪκό κίνημα!

-ΝΔ&ΠΑΣΟΚ εξυπερετούν ΜΟΝΟ,
τα συμφέροντα 12 χιλ ελλήνων.
-ΝΑΙ! της Αστικής Τάξης!
14/02 01:10  ABI NORMAL
Πολύ φοβάμαι ότι η συναίνεση έχει την εννοιολογική ακρίβεια της κοπέλας πούναι ολίγον έγκυος και μοιράζεται το αντίστοιχο παρελθόν με αυτήν.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
14 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις