Ο Σφυγμός της Ημέρας
Φοίβος Καρζής


Μποϋκοτάζ (με τη βούλα του υπουργείου)
362 αναγνώστες
Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2009
07:24

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου – και μάλλον ο υπουργός Ανάπτυξης δεν το σκέφθηκε καλά όταν πρότεινε στους καταναλωτές να κάνουν μποϋκοτάζ στα προϊόντα των εταιρειών που προβαίνουν σε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις των προϊόντων τους.

Πρώτον, διότι δεν είναι σαφές τι εννοεί με τη λέξη «μποϋκοτάζ». Αν εννοεί να προτιμάτε το γάλα Α και όχι το γάλα Β, όταν βλέπετε διαφορά στην τιμή, ή όταν το ένα ξαφνικά ακριβαίνει, ευχαριστούμε πάρα πολύ, αλλά γι’ αυτό δεν χρειαζόταν συμβουλή κανείς πολίτης που δεν διαθέτει υπουργική Μερσεντές και ένα μικρό στόλο κρατικά αμοιβόμενων μπόντυγκαρντ για να στέλνει για θελήματα. Οι φυσιολογικοί άνθρωποι, που το Σάββατο το πρωί πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ και όχι σε δέκα τελετές κοπής πίττας σε κομματικές οργανώσεις, ξέρουν και τις τιμές και τις συγκρίσεις στα ράφια.

 Δεύτερον, γιατί, εάν εννοεί πράγματι «μποϋκοτάζ», δηλαδή οργανωμένη αποχή με συγκεκριμένη στόχευση, ο κ. Χατζηδάκης εκφράζει την πρόθεση να αποχωρήσει από το υπουργείο του και να αναλάβει επικεφαλής του καταναλωτικού κινήματος στη χώρα – θέση ασφαλέστερη, με καλύτερες προοπτικές και λιγότερες εσωτερικές έριδες. Η δουλειά του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να συνεργάζεται και να στηρίζει το καταναλωτικό κίνημα. Αλλά δεν ούτε να το υποκαθιστά, ούτε να εναποθέτει σε αυτό τις ελπίδες του για ό,τι δεν μπορεί να φέρει σε πέρας με τις υπηρεσίες του.

Και, τρίτο και σημαντικότερο, η διαφορά ανάμεσα στη σύγκριση τιμών και το μποϋκοτάζ (αν θέλουμε να αποφύγουμε μια επιδημία εκβιασμών προς εταιρείες από κάθε καταναλωτική οργάνωση-φάρσα, που έχει σκοπό τον πλουτισμό των ιδρυτών της) είναι ο εντοπισμός των θεμιτών στόχων. Για να ξέρουν οι καταναλωτές τι να μποϋκοτάρουν, πρέπει να ξέρουν ποιες αυξήσεις είναι αδικαιολόγητες. Και αυτή ακριβώς είναι η δουλειά του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργού.

 Δεν χρειάζονται, λοιπόν, κυβερνητικές προτροπές σε ακτιβισμό. Επαρκείς έλεγχοι, διαφάνεια και ενημέρωση των καταναλωτών χρειάζεται. Όταν ξέρουν τι συμβαίνει, οι πολίτες (ας μην ανησυχεί το υπουργείο Ανάπτυξης) ξέρουν και τι να κάνουν…
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
3 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις