Ο Σφυγμός της Ημέρας
Φοίβος Καρζής


"I have a dream" - αναθεωρημένη έκδοση
593 αναγνώστες
Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2009
10:04
Παρασκευή 16 Ιανουαρίου – και έχει ενδιαφέρον, όχι μόνο επειδή είναι ο Ομπάμα, όχι μόνο επειδή από την Τρίτη το απόγευμα θα είναι ο ισχυρότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο ορκισμένος «πλανητάρχης». Έχει ενδιαφέρον επειδή πάει πολύς καιρός που κάποιος πολιτικός και μάλιστα μείζονος εμβέλειας και μάλιστα αφού έχει κερδίσει τις εκλογές, απευθύνεται όχι στο εκλογικό σώμα, όχι στους ψηφοφόρους, όχι στους κομματικούς οπαδούς του, αλλά στο μέλλον. Πάει καιρός που κάποιος έχει να μιλήσει για μια ελπίδα, μια προσδοκία, ένα όραμα – να κοιτάξει προς την επόμενη γενιά αντί να κανακέψει τους συνταξιούχους, να νταχτιρντίσει τους υπαλλήλους, να καθησυχάσει τους βολεμένους.
 
Ο Ομπάμα διάλεξε τη φόρμα μιας ανοιχτής επιστολής προς τις κόρες του – λίγο μελό, αλλά έτσι είναι οι Αμερικανοί, ευσυγκίνητοι, ιδίως εάν το θέμα δεν έχει σχέση με τους Ισραηλινούς. Γράφει ο Ομπάμα:
 
«Όταν ήμουν νέος πίστευα πως τα πάντα περιστρέφονταν γύρω από τον εαυτό μου. Σκεφτόμουν μόνο πώς θα προχωρήσω στη ζωή και πώς θα πετύχω όσα επιθυμούσα. Όταν μπήκατε όμως εσείς στον κόσμο μου, συνειδητοποίησα ξαφνικά ότι η δική μου ζωή δεν θα είχε και μεγάλη αξία, εάν δεν μπορούσα να σας εξασφαλίσω κάθε δυνατή ευκαιρία να ευτυχήσετε και να ολοκληρωθείτε. Τελικά, για αυτό το λόγο έβαλα υποψηφιότητα για την προεδρία. Για όλα εκείνα που επιθυμώ για εσάς και για κάθε παιδί αυτού του έθνους. Θέλω όλα τα παιδιά μας να πηγαίνουν σε σχολεία που θα τους κινούν το ενδιαφέρον και θα τα εμπνέουν. Θέλω να έχουν την ευκαιρία να πάνε στο πανεπιστήμιο, ακόμη κι αν οι γονείς τους δεν είναι πλούσιοι. Θέλω να μπορούν να βρουν δουλειές που θα τα πληρώνουν καλά, θα τους εξασφαλίζουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και θα τους επιτρέπουν να περνούν χρόνο με τα δικά τους παιδιά και να πάρουν σύνταξη με αξιοπρέπεια».
 
Το 2010 ο πρώτος μαύρος πρόεδρος περιγράφει ως όραμα κάτι που για την ευρωπαϊκή αντίληψη είναι στοιχειώδες. Αλλά η αλήθεια είναι άλλη. Πως σε παγκόσμια κλίμακα το στοιχειώδες παραμένει ζητούμενο, ενώ στην Ευρώπη ζητούμενο είναι η διατήρηση αυτού του πολιτιστικού κεκτημένου να το θεωρούμε στοιχειώδες.
 
Δουλειά, περίθαλψη, συνταξιοδότηση και ελεύθερος χρόνος – τα αιτήματα του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα ξανά στην πρώτη γραμμή. Τουλάχιστον όμως κάποιος μιλάει για «έναν κόσμο όπου τα όνειρά σας και όσα μπορείτε να πετύχετε δεν θα γνωρίζουν περιορισμούς και κάθε παιδί θα έχει ίσες ευκαιρίες με εσάς στο όνειρο, τη μάθηση και την επιτυχία».
 
Βέβαια, η πραγματικότητα έχει πάντα και μιαν άλλην όψη. Για τις μικρές Ομπάμα το όνειρο για την ώρα κοστίζει όσο το πανάκριβο σχολείο τους, κάπου 80.000 δολλάρια το χρόνο σε μια χώρα όπου το μεροκάματο στα πολυκαταστήματα της Ουώλ Μαρτ είναι 7 δολλάρια την ώρα και υπάρχουν άστεγοι που είναι άστεγοι επειδή δεν έχουν να πληρώσουν την προκαταβολή για να νοικιάσουν ένα τροχόσπιτο.
 
Έστω κι έτσι, όμως, είναι παρήγορο να ακούει κανείς μια πολιτική ομιλία που δεν απευθύνεται σε συνδικαλιστές, που δεν εγγυάται πως δεν θα αλλάξει τίποτα, που δεν εμπνέεται από το φόβο για το μέλλον. Και μόνο παρήγορο δεν είναι ότι για να ακούσει μια τέτοια ομιλία χρειάζεται να περάσει τον Ατλαντικό. Για Αθήνα δεν συζητάμε, βέβαια…
Σχόλια

16/01 10:51  CHRISKON
" Για Αθήνα δεν συζητάμε, βέβαια ".Γιατί τόση απαισιδοξία αγαπητέ Φοίβε :Χάθηκε η ελπίδα από εμάς εντελώς :Δεν θα ανανήψουμε σαν λαός :Για μένα υπάρχει και όνειρο και ελπίδα και μέλλον ! Καλημέρα σας .
19/01 22:59  albatrus
σήμερα όνειρα, ΜΟΝΟ ο θεός και τα παιδιά βλέπουνε.
κι ο θεός πέθανε.
για μας τους άλλους ΜΟΝΟ εφιάλτες!
πληρώσανε $150 εκ γι αυτή τη fiesta στο χθεσινό inuaguration.
$150 εκατομύρια!
κι έχουν 20 εκ άστεγους που κοιμάνται στα πεζοδρόμια και τα παγκάκια.
μόνο στο επίδομα των ανέργων να τα δίνανε θα ξεπέρνουσε τις $2,οοο!
αλλά ας ειναι γιορτάσανε τα 13,5 τρις ελλέιμματα που τους άφησε ο bush της.
-μια πολύ κακή έκθεση ιδεών ηταν.
ακόμα και στα λόγια,μια πολύ κακή έκθεση ιδεών.
κάτι ήξερε ο G.Soros και επένδυσε επάνω του δυό ολόκληρα χρόνια την προεκλογική του εκστρατία.
-οι ψηφοφόροι μπορεί να ειναι χαζοί κι ονειροπαρμένοι αλλά,die weldweit ΠΟ_ΤΕ!
19/01 23:35  albatrus
πάντως...
αμα πληρώνανε και κάτι παραπάνω, θα ακουγανε και τον δικό μας με το "βάς βάς ο Παρασκευάς"

α ναι
ο barack ειπε οτι καθε βραδυ στον ύπνο του θα κούει ΟΛΕΣ τις φωνές των ψηφορόρων του!
κάθε βράδυ.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις