Ο Σφυγμός της Ημέρας
Φοίβος Καρζής


Καλύτερη αστυνομία: ένα αριστερό αίτημα
557 αναγνώστες
Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2009
10:13
Τρίτη 13 Ιανουαρίου – και τα γεγονότα δεν έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους. Οι διαδηλώσεις του Δεκεμβρίου και το γνωστό σύνθημα «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι». Η επανεμφάνιση μιας ενισχυμένης σε εξοπλισμό τρομοκρατικής οργάνωσης στην Ελλάδα, με το χτύπημα του Επαναστατικού Αγώνα. Και άλλη μια απαγωγή επιχειρηματικού παράγοντα – του επιφανέστερου έως τώρα που βρίσκεται σε ομηρεία με σκοπό να αποσπάσουν οι απαγωγείς του λύτρα. Άσχετα μεταξύ τους, αλλά με τη βοήθεια της συγκυρίας αναδεικνύουν ένα γενικότερο ζήτημα, που αφορά συνολικά τη δημόσια ασφάλεια.
 
Η αύξηση της βαριάς εγκληματικότητας και η επιχειρησιακή αναβάθμιση της τρομοκρατίας έρχονται σε μια στιγμή που η αστυνομία βρίσκεται στο ναδίρ της κοινωνικής της αποδοχής, υπό το βάρος του φόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αλλά και με τον παροξυσμό μιας διαρκούς παθολογίας, που είναι η διάβρωσή της από τον κομματισμό. Απαξιωμένη και αποδοκιμαζόμενη, στιγματισμένη και εσωτερικά αποσαθρωμένη, η αστυνομία προφανώς δεν μπορεί να εγγυηθεί δημόσια ασφάλεια με τον τρόπο που επιβάλλουν οι συνθήκες. Δεν μπορεί ούτε να δημιουργήσει την εικόνα, έστω, ότι παρέχει αυτή τη στοιχειώδη για τους πολίτες εγγύηση. Η αμφισβήτησή της, εν πολλοίς δίκαιη και με δική της ευθύνη, επιτείνει ένα πραγματικό πρόβλημα και εμποδίζει την αποκατάστασή του.
 
Η ασφάλεια, όμως, όσο κι αν ιστορικά δεν έχει –ας το πούμε έτσι- «αριστερά» ή «προοδευτικά» διαπιστευτήρια ως αξία, είναι κατεξοχήν αγαθό που παρέχει η δημοκρατία για την προστασία των ασθενέστερων. Αυτοί την έχουν περισσότερο ανάγκη, αυτονοήτως μαζί με τη Δικαιοσύνη. Η ισονομία αφορά πρωτίστως τους λιγότερο ισχυρούς.
 
Η κατάρρευση της δημόσιας ασφάλειας ως τέτοιου, «δημόσιου» αγαθού, το οποίο το κράτος εγγυημένα παρέχει καθολικά και χωρίς εξαίρεση στους πολίτες του, θα έχει δραματικές κοινωνικές παρενέργειες. Με περιπτώσεις τύπου Παναγόπουλου ή, παλαιότερα, Μυλωνά και Χαϊτογλου να υποδαυλίζουν το φόβο σε εκείνους που έχουν τα οικονομικά μέσα, θα οδηγήσει στη δημιουργία ιδιωτικών στρατών. Το χειρότερο: καθώς η ανασφάλεια και η ανάγκη εξασφάλισης ενός αισθήματος προστασίας, αν όχι πραγματικής ασφάλειας, θα διαχέεται προς τα κάτω στην οικονομική κλίμακα, η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ασφάλειας θα γίνεται ανεκτή ως αναγκαίο κακό.
 
Πρόκειται για μείζονα απειλή για το κοινωνικό μοντέλο, γενικά ανεκτικό, που έχει επικρατήσει, για ιστορικούς λόγους, στην Ελλάδα. Η ανάταξη της αστυνομίας αποτελεί βαθύτατα αριστερό αίτημα.
Σχόλια

13/01 11:26  Usοund
"Η ανάταξη της αστυνομίας αποτελεί βαθύτατα αριστερό αίτημα".Του Αλεκούκου τού το'πες?
13/01 11:31  favlos
Φαίνεστε συμπαθής άνθρωπος αλλά να λεμε πια αλήθειες.
Απαξίωση και λοιδορία λέξεις που χαρακτηρίζουν τη στάση της αριστεράς στο θέμα αστυνομία.
Το ίδιο για παράνομη μετανάστευση.Αυριο θα μας πείτε ότι είναι αριστερό αίτημα να σταματήσει κι αυτή?
Φτάνει πια με αριστερα,δεξιά κλπ.

13/01 12:25  Nastybishop
Συμφωνώ με την ουσία του κειμένου, αλλά όχι με τον τίτλο του. Τι σημαίνει αριστερό ή δεξιό αίτημα; Πότε επιτέλους θα ξεφύγουμε από αυτήν την ιδεολογική πόλωση;

http://nastybishop.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=15584&blid=157

Oύτε αριστερά, ούτε δεξιά.

Κάποια πράγματα είναι απλά ζήτημα κοινής λογικής.
13/01 13:53  Manta ray
Ουσιαστικά το ζητούμενο για αρχή είναι μια αστυνομία που να σέβεται και να τηρεί το νόμο προς ΟΛΕΣ τις κατευθύνσεις. ΄Ομως η Αστυνομία δεν ενεργεί από μόνη της, έχει πολιτικούς προϊσταμένους που δίνουν εντολές. Όταν δούμε έναν τροχονόμο να μπορεί να δώσει κλήση σε βουλευτή π.χ., τότε ίσως έχουμε κάνει ένα πρώτο βήμα...
14/01 10:11  Φοίβος Καρζής
Συμφωνώ απολύτως με το σχόλιο του Manta Ray. Η μηδενική ανοχή πρέπει να ξεκινήσει προς τα μέσα, προς τη διαφθορά της αστυνομίας και των πολιτών/ισχυρών που ζητούν να εφαρμοστεί στους άλλους και όχι στους ίδιους. Εκεί πρέπει να γίνει η αρχή για να έχει νόημα.
14/01 10:17  Φοίβος Καρζής
Κοίταξα το μπλογκ του nasty bishop. Με το άρθρο "ούτε αριστερά, ούτε δεξιά" έχω κάποιες διαφωνίες -θα γράψω σύντομα κάτι σχετικό- αλλά το προτείνω προς ανάγνωση. Γενικά βρήκα το μπλογκ πολύ ενδιαφέρον και σας συνιστώ να ρίξετε μια ματιά.
14/01 10:18  Usοund
Ρίξε μιά ματιά και στο δικό μας!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις