Ο Σφυγμός της Ημέρας
Φοίβος Καρζής


Όσο περισσότερο δουλεύουν, τόσο το χειρότερο
533 αναγνώστες
Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2008
11:22
Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου – και ο κ. Μίχαλος είναι εκτός τόπου και χρόνου. Δεν έχει καταλάβει, μολονότι άνθρωπος της αγοράς, ότι η πρότασή του για εβδομάδα τεσσάρων ημερών είναι άτοπη, διότι η εβδομάδα των τεσσάρων ημερών ήδη τυγχάνει γενικής και καθολικής εφαρμογής.
 
Πάρτε για παράδειγμα τους υπουργούς της κυβέρνησης. Είναι φανερό ότι εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Την πέμπτη εργάσιμη την περνούν στην εξεταστική, το Σάββατο είναι στα τηλέφωνα για να δουν τι θα λένε οι δημοσκοπήσεις στα φύλλα της Κυριακής και την Κυριακή διαβάζουν προσπαθώντας να πιστέψουν πώς είναι δυνατόν να βγαίνουν αληθινές οι σαββατιάτικες πληροφορίες τους.
 
Στο ΠΑΣΟΚ, πάλι, η πρόταση για εργασία τις τέσσερις ημέρες της εβδομάδας θεωρείται προσπάθεια υπονόμευσης της πορείας του κόμματος προς την εξουσία. Η πορεία αυτή ξεκίνησε και εξελίσσεται επί τη βάσει της εβδομάδας των μηδενικών ημερών και των μηδενικών ωρών εργασίας. Το έργο λέγεται Do Nothing. Μην κάνεις τίποτα. Άστους. Τα κάνουν όλα μόνοι τους. Και να δεις που πιάνει… Τα κάνουν τόσο ωραία!
 
Η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι, όπως έλεγε κι ένας παλιός κυβερνητικός εκπρόσωπος, «κάθετα» αντίθετη. Από την κορυφή έως τη βάση, από τους αρχηγούς μέχρι τους εργάτες, από τον Καραμανλή και τον Παπανδρέου μέχρι το μεγάλο πλήθος των δημοσίων υπαλλήλων, όλοι θα υποδεχθούν την πρόταση για τέσσερις ημέρες εργασίας με το παλιό φοιτητικό σύνθημα: «όχι στην εντατικοποίηση».
 
Εξαιρετικά ευεργετική επίδραση θα είχε η πρόταση Μίχαλου και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι παίκτες πρέπει να εργάζονται μία ημέρα λιγότερο. Για τον Ολυμπιακό, επί παραδείγματι, η ημέρα αυτή είναι προφανώς η Τετάρτη – οπότε διεξάγονται οι αγώνες των ευρωπαϊκών κυπέλλων. Εάν ήταν αργία όλα θα ήταν τόσο, μα τόσο καλύτερα. Για τον πολυμετοχικό, πάλι, η αργία θα μπορούσε να προσδιοριστεί μέσα στα Σαββατοκύριακα, και αυτό μετά βεβαιότητος θα ανέβαζε σημαντικά το ηθικό των φιλάθλων.
 
Τελικώς δηλαδή οι μόνοι που εργάζονται νυχθημερόν όχι πέντε, αλλά εφτά μέρες την εβδομάδα, για να μην πω περισσότερες είναι οι μοναχοί του Αγίου Όρους. Και είδατε τα αποτελέσματα…
Σχόλια

04/12 13:19  zaftheo
Οι ταγοί των υπερκαταναλωτικών εθνών του δυτικού κόσμου (ο οποίος στηρίζει το ΑΕΠ του σε ποσοστό 80% στην ιδιωτική κατανάλωση) έχουν αντιληφθεί εγκαίρως ότι περαιτέρω συρρίκνωση της καταναλωτικής δαπάνης θα οδηγήσει μετά βεβαιότητας τον πλανήτη σε αναπτυξιακό τέλμα.

Εκεί οφείλονται και τα “επιδόματα κατανάλωσης” που δίδονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις το τελευταίο διάστημα. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού που έσπευσε να προτρέψει τους Ιταλούς να καταναλώνουν αρειμανίως, προκειμένου η χώρα να εισαχθεί εκ΄ νέου σε τροχιά ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη παρούσα ύφεση, ως “ύφεση της κακής ψυχολογίας”.

Ο φάβλος κύκλος “φοβάμαι να ξοδέψω” --> “επομένως δεν καταναλώνω” --> “εκμηδένιση της παραγωγής”--> “δεν πληρώνομαι”--> “δεν καταναλώνω” κ.ο.κ αποτελεί το Νο1 τροχοπέδη της σύγχρονης οικονομικής δομής.

Από την άλλη μου κάνει εντύπωση η ευκολία με την οποία θεσμοθετημένοι οικονομικοί παράγοντες της ημεδαπής εκθέτουν απόψεις χωρίς σφαιρική μελέτη οι οποίες δε συνάδουν στη λύση του προβλήματος.

O κ. Μίχαλος προφανώς δε γνωρίζει ότι το 71% του ΑΕΠ της Ελλάδος οφείλεται στη καταναλωτική δαπάνη.

Μειώνοντας τους μισθούς κατά 30-40% θα επέλθει και αντίστοιχη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης με αποτέλεσμα να αρχίσει ένα ντόμινο αλληλεπιδράσεων που στη καλύτερη περίπτωση θα οδηγήσουν σε ραγδαία ύφεση (-10% τουλάχιστον για το 2009) και στη χειρότερη σε πτώχευση.
04/12 13:49  IOLAS
Ο Μίχαλος είναι πονηρός: ξέρει ότι πολλοί συμπολίτες έχουν ήδη καθιερώσει εργάσιμη εβδομάδα 3-4 ημερών (αν πάτε καμιά βόλτα στις ΔΥ θα το διαπιστώσετε). Αυτός θέλει τώρα να τους φάει τα μεροκάματα.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις