Ο Σφυγμός της Ημέρας
Φοίβος Καρζής


Το μοναστήρι "η Ελλάς"
522 αναγνώστες
Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2008
10:17
Τρίτη 18 Νοεμβρίου – και παλιά έλεγαν «το καφενείον η Ελλάς». Τώρα έχουμε προχωρήσει πολύ μπροστά. Πρόκειται για το «μοναστήρι η Ελλάς».
 
Κάθε μέρα που περνάει, αυτή η υπόθεση μοιάζει όλο και πιο πολύ με μια μικρογραφία της χώρας. Πρώτα από όλα, όπου και να την πιάσεις, λερώνεσαι. Μετά, κανείς δεν είναι υπεράνω υποψίας. Και, φυσικά, στο τέλος δεν θα βγει άκρη.
 
Το Βατοπέδι και η δραστηριότητά του συνοψίζουν τα ιδεώδη του έθνους. Είμαστε χώρα ευσεβής – η μισή ανήκει στην Εκκλησία, στα μοναστήρια, στους ρασοφόρους, η Αττική στους Παντελεήμονες, η Κρήτη στους Τοπλούδες, η Μακεδονία και η Θράκη στο Βατοπέδι και τις άλλες 19 μονές των χρυσόβουλλων.
 
Είμαστε χώρα πιστή στην παράδοση. Όχι απλώς πιστή. Παραδόπιστη. Απόδειξη ο μοναχός Εφραίμ που επηρέαζε παραδοσιακά τα υπουργεία μας, όσο περνούσε ο καιρός, όλο και περισσότερο, μέχρι που βρήκε το κονέ ψηλά-ψηλά (λίγο κάτω από τον επουράνιο Κύριο, στο βοηθό του…). Καθένας δικαιούται το δικό του παράδεισο…
 
Είμαστε χώρα άτεγκτη στη λειτουργία των θεσμών. Από την κορυφή, όπου χρειάστηκαν παραιτήσεις εισαγγελέων για να φτάσει στη Βουλή μια δικογραφία που έπρεπε να είναι εκεί από καιρό, μέχρι τη βάση, όπου φύονται κατά χιλιάδες Κουκουβίνοι, Σωτηροπούλες και παρόμοιες βδέλλες που λυμαίνονται ό,τι μπορεί να επιζήσει ως υγιής δραστηριότητα.
 
Είμαστε χώρα της διαφάνειας. Απόδειξη ο μοναχός Αρσένιος και η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου που δεν συνεδρίαζε ποτέ χωρίς να είναι κι αυτός εκεί για να ασκείται κοινωνικός έλεγχος στην πράξη. Είναι η κυριολεκτική εκδοχή του «βοήθειά μας».
 

Αναρωτιέται κανείς πώς ξεκινάνε τη μέρα τους οι άνθρωποι, οι κανονικοί άνθρωποι, που δεν είναι εκβιαστές, που δεν είναι απατεώνες, που δεν θέλουν να λαδώνονται, που δεν θέλουν να μπουν σε κυκλώματα αλλά απλώς να κάνουν καλά τη δουλειά τους, αυτοί που ψάχνουν ένα παράθυρο δημιουργικότητας, αυτοί που ακόμη αρνούνται να συμβιβαστούν με την ιδέα πως όλα είναι στημένα και η αξία απλώς δεν έχει σημασία, αυτοί όλοι αναρωτιέται κανείς πώς ξυπνάνε το πρωί για να πάνε στη δουλειά τους έχοντας δει το βράδυ τα αποκρουστικά βίντεο, έχοντας διαπιστώσει πως για άλλη μια φορά στη Βουλή η εξεταστική γίνεται για τις εντυπώσεις κι όχι για την αλήθεια, έχοντας πάρει οβερντόουζ Ψωμιάδη μέχρι κώματος και ακούγοντας τέτοιες ειδήσεις όπως αυτές που ακολουθούν; Αυτοί οι άνθρωποι, που επιμένουν να υπάρχουν, πώς να αισθάνονται άραγε σήμερα το πρωί;

Σχόλια

18/11 11:00  panpag
Καλημέρα
Αισθάνονται αγανάκτηση και αηδία.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
11 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις