Ο Σφυγμός της Ημέρας
Φοίβος Καρζής


Αλλαγή
465 αναγνώστες
Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2008
10:18
Τετάρτη 5 Νοεμβρίου - μια μέρα για τα βιβλία της Ιστορίας του μέλλοντος.
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια χώρα που τα τελευταία 8 χρόνια έχει κάνει περισσότερους εχθρούς από όσους μπορεί να αντέξει ακόμη και μια υπερδύναμη. Χρειαζόταν αλλαγή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια χώρα που έχει ανοιχτά δύο ταυτόχρονα πολεμικά μέτωπα στην άλλη άκρη του κόσμου, να την ματώνουν καθημερινά χωρίς ορατή διέξοδο, χωρίς προοπτική νίκης. Χρειαζόταν αλλαγή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια χώρα που με την εξωτερική πίεση των πολέμων και την εσωτερική πίεση των εσωτερικών ανισοτήτων να έχουν εκτοξευθεί σε πρωτοφανή και αδιανόητα επίπεδα βλέπει την οικονομία της –αυτήν που την έκανε το ισχυρότερο κράτος στον πλανήτη- να παραπαίει. Χρειαζόταν αλλαγή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια χώρα όπου 45 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν αυτό που εμείς, στη μικρή Ελλάδα, θεωρούμε αυτονόητο. Δεν έχουν στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη. Χρειαζόταν αλλαγή.
 
Και αυτό που συνέβη πριν από δύο ώρες είναι ΑΛΛΑΓΗ, με κάθε γράμμα κεφαλαίο.
Έχουν περάσει μόνο 53 χρόνια από τότε που μια νεαρή μαύρη, η Ρόζα Παρκς αρνήθηκε σε ένα λεωφορείο της Αλαμπάμας να σηκωθεί και να δώσει τη θέση της σε έναν άλλο επιβάτη, για μόνο το λόγο ότι ήταν λευκός. Ο Ομπάμα στην προεδρία είναι αλλαγή.
Έχουν περάσει μόνο 40 χρόνια από τότε που δολοφονήθηκε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ο Ομπάμα στην προεδρία είναι αλλαγή.
Έχουν περάσει 47 χρόνια από τότε που για τελευταία φορά οι Αμερικανοί ψήφισαν για πρόεδρο έναν Δημοκρατικό από το Βορρά – τότε ήταν ο Τζον Κένεντυ. Ο Ομπάμα στην προεδρία είναι αλλαγή.
 
Είκοσι εκατομμύρια Αμερικανοί περισσότεροι από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές πήγαν στις κάλπες. Άνθρωποι που δεν είχαν ξαναψηφίσει γιατί δεν πίστευαν ότι στη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου υπήρχε χώρος γι’αυτούς, ότι είχε νόημα να πάνε και να ψηφίσουν. Αυτή τη φορά είναι παρόντες και κρίνουν το αποτέλεσμα. Αυτή είναι αλλαγή.
 
Και, ύστερα από οχτώ χρόνια ακραίας επιθετικότητας, φοβικής εξαλλοσύνης, σταυροφορικής θρησκοληψίας και πολεμικής έξαρσης, ύστερα από οχτώ χρόνια που αναλώθηκαν στην προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός μονοπολικού κόσμου που υπήρχε μόνο στη φαντασία των ιδεοληπτικών που είχαν καταλάβει την εξουσία και σφράγισαν τα χρόνια του μικρού Μπους, ο Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία είναι η μεγάλη αλλαγή που, όπως έλεγε το προεκλογικό του σύνθημα, χρειαζόταν η Αμερική. Είναι η μεγάλη αλλαγή που χρειαζόταν ο κόσμος.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
3 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις