Ο Σφυγμός της Ημέρας
Φοίβος Καρζής


Εν λίμνη Βιστωνίδι
529 αναγνώστες
Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2008
12:25
Παρασκευή 10 Οκτωβρίου – και μην το βλέπετε επιφανειακά, σαν ένα βότσαλο στη λίμνη. Το πρόβλημα δεν είναι στη Βιστωνίδα. Το πρόβλημα είναι στην Ουώλ Στρητ. Απλώς επειδή η έννοια του μοναχισμού είναι η άσκηση της άρνησης των εγκοσμίων, αυτή οδηγεί στην απώλεια συντεταγμένων που ορίζουν τις ζωές των απλών, καθημερινών ανθρώπων, χωρίς την ενόραση του επέκεινα.
 
Η πρώτη αίσθηση που χάθηκε με την ενατένιση των ιερών χρυσόβουλων είναι η αίσθηση του χώρου. Διαβάζω σήμερα από την ανάλυση των συμβολαίων ανταλλαγής, που για να μαθευτούν χρειάστηκε να επιστρατευθεί αντικλείδι για τα κρατικά σεντούκια, καθότι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου σε τέτοια θέματα είναι εξαιρετικά εχέμυθη, ότι εάν αθροίσει κανείς το σύνολο των εκτάσεων λιμναίων και παραλίμνιων που αντηλλάγησαν, αυτές αντιστοιχούν στο 108% της επιφάνειας της λίμνης. Πρόκειται για διαστρέβλωση. Η λίμνη δεν έχει πάντοτε την ίδια επιφάνεια. Απλώς όταν τα μέτραγαν για την ιερά Μονή ήταν στη φάση της παλίρροιας, όταν μετρούσαν για το κράτος ήταν στην ώρα της φυρονεριάς.
 
Η δεύτερη αίσθηση που χάθηκε ήταν η αίσθηση του χρόνου. Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα. Τι το 1300 τα συμβόλαια, τι το 2005. Τι είναι εφτά αιώνες μπροστά στην αιωνιότητα; Ο Κύριος είναι άχρονος και αυτό φάνηκε πολύ εξυπηρετικό στην περίπτωση των συμβολαίων ανταλλαγής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ακίνητο επεστράφη πριν ακόμη αποδοθεί. Λεπτομέρειες…
 
Η τρίτη αίσθηση που χάθηκε ήταν η αίσθηση του μέτρου. Εν αρχή ην το χρήμα, και το χρήμα ην προς τον Θεόν και Θεός ην το χρήμα. 31 τα συμβόλαια, 260 τα ακίνητα, ποσοστά, νομές, κυριότητες, επικαρπίες, συναλλαγές, κέρδη και διάφορα, καταθέσεις, βιβλιάρια, επενδύσεις, διατραπεζικά επιτόκια (ναι, και τέτοιους λογαριασμούς είχαν), traders ρασοφόροι και διακονούντες ελικοπτερομεταφερόμενοι. Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι.
 
Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι σε λίμνη, στην Τιβεριάδα, βρήκε και ο Ιησούς τους μαθητές του να ψαρεύουν, γιατί τότε οι λίμνες ανήκαν στα ψάρια τους. Το πραγματικό θαύμα είναι ότι από πνευματική άποψη οι ευσεβείς μοναχοί με τις ανταλλαγές τους μετέτρεψαν μια Τιβεριάδα σε Νεκρά Θάλασσα – που κι αυτή λίμνη είναι, αλμυρή όσο και οι τιμές που πλήρωνε το κράτος στον Εφραίμ.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις